Θωράκιση και προστασία ελληνικών δασών από πυρκαγιές

Θωράκιση και προστασία ελληνικών δασών από πυρκαγιές

Αρ. Πρωτ. 1709/25.08.2010

Προς Υπουργούς:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Εξωτερικών

Προβληματισμό προκαλούν οι όλο και πιο εκτεταμένες και συχνές μεγάλες πυρκαγιές που σημειώνονται σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.  Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για τη χώρα μας, καθώς δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής που σημειώνεται, οι εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα, επιφέρουν αλλαγές και στο κλίμα και στη μορφολογία  του εδάφους. Οι ειδικοί επιστήμονες σημειώνουν πως μέσα στα επόμενα 30 χρόνια στην Ελλάδα, αναμένεται να σημειωθούν μεγάλες περίοδοι ξηρασίας, αλλά και συνθήκες  ερημοποίησης σε ορισμένες περιοχές.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είχε να αντιμετωπίσει τραγικές πυρκαγιές με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα της, αλλά δυστυχώς και ανθρώπινες ζωές. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των πυρκαγιών που έπληξαν το νησί της Ρόδου το 2008, για την κατάσβεση των οποίων δαπανήθηκαν ποσά της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Στο κόστος αυτό βέβαια θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος αποκατάστασης των ζημιών μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, το κόστος αποκατάστασης του οικοσυστήματος στην πληγείσα περιοχή, το κόστος και οι επιπτώσεις που σημειώνονται στον τουρισμό της χώρας.

Στον αντίποδα των τραγικών ελλείψεων σε επίπεδο πρόληψης των πυρκαγιών στη χώρα μας, βρίσκεται η συστηματική πολιτική πρόληψης των πυρκαγιών που ακολουθείται στη Γαλλία. Σύμφωνα με την οποία δαπανώνται σημαντικά ποσά για την προστασία των δασικών εκτάσεων, ενώ ουσιαστικά  το κόστος πρόληψης αντιστοιχεί μόλις σε μισό ευρώ ανά στρέμμα δασικής έκτασης.

Το φαινόμενο έξαρσης των πυρκαγιών πλήττει την ευρύτερη περιοχή της νοτίου Ευρώπης, καθώς την τελευταία μόνο δεκαετία λόγω της ανομβρίας και των εκτεταμένων πυρκαγιών που σημειώνονται, χάνονται ετησίως περισσότερα από 4 εκατ. στρέμματα δασικών περιοχών.

Η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τη Ρωσία, με ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημόσια υγεία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις χώρες της Ευρώπης αναφορικά με τις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο που μαίνονταν η πυρκαγιά, ενώ αναμένεται στο άμεσο μέλλον να φανούν οι επιπτώσεις και σε άλλους τομείς -οικονομικούς, δημόσιας υγείας, περιβαλλοντικούς.  

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα λαμβάνονται σε επίπεδο πρόληψης των πυρκαγιών στη χώρα μας μέχρι σήμερα και κατά πόσο έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματα ή μη που έχουν στην πράξη;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία σε επίπεδο συνεργασίας Ευρωπαϊκών χωρών για τη δημιουργία ενός ενιαίου προγράμματος  πρόληψης των πυρκαγιών, αλλά και άμεσης διακρατικής βοήθειας σε περίπτωση εκτεταμένων πυρκαγιών;

Απαντήσεις Υπουργείων